Overslaan naar content

stef | cnc frezer

"In 2007 ben ik hier via Gilde opleiding als stagiair allround verspaner begonnen. Op dat moment wist ik nog niet of verspanen echt iets voor mij zou zijn, maar inmiddels kan ik zeggen dat dat zo is. We zijn 16 jaar verder en ik loop nog steeds bij Nedinsco rond. Na het behalen van de opleiding Allround verspanen ben ik de MBO3 opleiding Verspanen gestart in de vorm van een BBL-traject. Bij Nedinsco vond ik het prettig, dus ik zag geen reden om een ander leer- werkbedrijf te zoeken voor mijn vervolgopleiding. Na het behalen van dat diploma vond ik het wel best met studeren, school bereidt je voor, maar het meeste leer je toch op de vloer. Erg prettig dat Nedinsco mij dan ook direct een dienstverband aanbood.

Toen ik eenmaal wist dat verspanen helemaal mijn ding is heb ik me daarbinnen volledig gericht op CNC frezen. Ik vind het mooi dat je echt complexe producten kan maken. Elke dag vind ik weer de uitdaging in het maken van andere producten en het optimaliseren van het proces. Nieuwe technieken toepassen, producten anders opspannen.  We maken kleine series, heel divers, een week is nooit hetzelfde. Ook de omvang van producten verschilt van 2 cm tot een product van 1x1 meter. We werken heel precies, soms op een tiende, soms op een paar duizendste millimeter nauwkeurig.

De allereerste machine waar ik aan werkte kwam uit 1996, nu staan er allemaal moderne machines. Alle nieuwe machines heb ik hierbinnen zien komen en er ook mee gewerkt. Dat zoek ik ook op, het is zo nu en dan leuk om met ander spul te werken. Al houd je altijd wel een voorkeur voor bepaalde machines. Ik werk aan drie freesbanken, alles is hier 4- en met name 5-assig.  We werken in 2-ploegen. De werktijden zijn misschien een beetje gek, 05.50 - 14.10 uur en 13.55 – 22.15 uur, maar wel prettig en op vrijdag ben je altijd vroeg klaar. Ik denk dat dat echt aantrekkelijk is voor iemand die in de ploegen wil komen werken. Ik deel mijn machines met de man die mijn leermeester is geweest. Nu leer ik hem ook af en toe nieuwe dingen, leuk hè?

Vanuit mijn rol als BHV’er volg ik ook cursussen en ik heb recent deelgenomen aan de training Orange Belt (basis Lean Six Sigma gericht op verbeterprojecten). Het is me door Nedinsco ook aangeboden om te leren programmeren, maar ik ben toch echt een man van de machine, ik hou van het vervaardigen van producten. Collega’s die de focus hebben op de theorie heb je ook zeker nodig, maar ik benmeer van de praktijk. Draaien heb ik ook nooit gedaan, dat is in mijn ogen echt een ander vak. Als ik hier iets mocht veranderen of toevoegen dan zou dat een nieuwe machine zijn met een draai- freescombinatie. Dat lijkt me leuk om te leren. De mogelijkheden en relevantie t.o.v. de producten die we maken om een dergelijke machine aan te schaffen worden ook met ons besproken. Dus wie weet komt er ooit zo’n combi-bank. De sfeer bij Nedinsco is goed, de collega’s zijn leuk en we maken mooie producten. Ik heb altijd goede begeleiding gekregen en dus ook nog nooit de noodzaak gevoeld om ergens anders te gaan werken. Ik ben wel een allemansvriend, ik kan het met iedereen goed vinden. Natuurlijk is het op de vloer ook wel eens hectisch en als producten soms worden afgekeurd is dat niet leuk, maar dat lossen we gezamenlijk op. Gelukkig heb ik nog nooit schade aangebracht, al kan dat natuurlijk de beste overkomen. Ik verveel me best snel, dus ik ben altijd op zoek naar afwisseling; beheren van gereedschappen, opruimen. Ik vind het prettig als de werkvloer netjes is en blijft. Ik spoor anderen ook aan om de werkplek schoon te houden, dat wil je thuis toch ook? Ik vind het leuk om thuis te vertellen welke producten we bij Nedinsco maken. Mijn vader werkte in een gieterij, dus hij vindt het ook interessant om te horen. Veel vrienden werken ook in de metaal, leuk om informatie uit te wisselen en van elkaar te leren. We leggen de eerste hand aan een product, wat begint met een blok materiaal en uiteindelijk als gemonteerd, gereed product hier weggaat, dat blijft mooi! Helemaal leuk is het als we vervolgens op tv iets terug zien, wat wij bijvoorbeeld voor defensie hebben gemaakt. Je bent veel in contact met verschillende afdelingen. Ik vraag niet of ik binnen mag komen, de deuren staan hier voor iedereen open.

De werkdruk en de balans tussen werk- en privé zijn prima. Als er eens een keer iets niet zo lekker loopt, dan kom ik met alle liefde terug, ook op zaterdag. Dat heb ik over voor Nedinsco, zij zorgen ook goed voor mij. Ik heb een goed salaris. Als je onverwacht verlof wil dan is dat geen probleem, onderling met collega's lossen we dit op. De band met collega's is goed. Soms kom ik ze buiten werk om ook tegen, bijvoorbeeld op een feest of op een kermis, altijd erg gezellig. Net zoals de activiteiten die worden georganiseerd door de personeelsvereniging ook altijd leuk zijn. Verder gaan we eens per jaar met de ploeg uiteten. En uiteraard ben ik er bij de Nedinsco-kerstborrel als eerste bij.

Als het zo doorgaat als nu, dan word ik oud bij Nedinsco.”